top of page

 ROSANES VILARDELL, Miguel

  • antonicarrasquer
  • 31 jul 2024
  • 2 Min. de lectura

[Text publicat en Personatges històrics suecans.

Diccionari biogràfic. Sueca. Llibreria Sant Pere, 2009]


Vic, Barcelona, 18/VII/1819–Sue-ca, 21/VII/1875. Pedagog, escriptor i editor.

De família dedicada al comerç, alumne del Seminari Conciliar de la diòcesi vigatana —on va estudiar filosofia entre els anys 1833 i 1836, i fou deixeble de matemàtiques de Jaume Balmes durant els cursos 1839-1840 i 1840-1841 a la mateixa institució universitària—, s’establí a Sueca el 1845, primer, com a servidor domèstic, i després, com a practicant de farmàcia. Abans de traslladar-se a la capital de la Ribera Baixa, havia treballat a la biblioteca de Vic.

A la Universitat de València aconseguí el títol de batxiller en filosofia el 1846. Tres anys més tard, a partir de la seua incorporació definitiva al capdavant de l’Escola Superior d’Instrucció Primària suecana —va prendre possessió no sense pocs obstacles de les autoritats locals, que actuaven amb la intenció de protegir un altre aspirant a la plaça, fins a arribar a l’extrem que el mateix governador polític de la província arribà a ordenar les destitucions de l’alcalde i la del secretari municipal—, Rosanes desenvolupà una important tasca pedagògica fins a la seua mort, sempre amb mètodes lancasterians.

A Rosanes li cap l’honor d’haver estat l’introductor al País Valencià del Sistema Mètric Decimal a tots els nivells, no importa si a l’ensenyament adreçat a la infantesa, o a les classes nocturnes per a adults amb predomini del xicotet comerciant, àvid per desxifrar els seus avantatges davant els pesos i mesures tradicionals.

Hagué d’escriure i editar aquells manuals que diàriament necessitava en la docència, malgrat que, com ell mateix denunciava, el fet de residir a Sueca l’impossibilitava mantindre una relació fluida amb els especialistes en matèries del seu interés, ni tampoc li permetia la consulta d’altres fons bibliogràfics que no foren els propis; a més de veure’s en l’obligació d’imprimir els treballs a València, ja que aleshores no hi havia cap impremta a la nostra població.

No obstant tots aquests obstacles, encara publicà un bon nombre de llibres i opuscles, entre els quals destacarem Breve exposición del Sistema Métrico Decimal, seguida de tablas de reducción para la provincia de Valencia (aparegut abans del 1854), que conegué almenys set edicions; Apuntes para facilitar la enseñanza de gramática en las escuelas de instruc-ción primaria de los pueblos de esta provincia donde no se habla la lengua castellana (1854), als quals deu anys després afegia Un vocabulario valenciano-castellano; Instrucción para los aspirantes al Magisterio de Instrucción Primaria indispensable á los alumnos de las escuelas nacionales y utilísima á los señores maestros (1856); Formulario de recibos y dación de cuentas para uso de las escuelas, especialmente de adultos (abans del 1868); i Tablas de las equivalencias de precios entre unidades de peso y medida del sistema antiguo de Valencia y las del sistema métrico y viceversa, desde un céntimo de real hasta un millón de escudos. Las primeras de esta clase que se publican en la provincia de Valencia (1868).

Entradas recientes

Ver todo
ZARAGOZÁ ORTELLS, Eduardo

[Text publicat en Personatges històrics suecans. Diccionari biogràfic . Sueca. Llibreria Sant Pere, 2009] Sueca, 13/X/1846–Talavera de la...

 
 
VILA VENDRELL, Simón

[Text publicat en Personatges històrics suecans. Diccionari biogràfic . Sueca. Llibreria Sant Pere, 2009] Sueca, 28/X/1856–Barcelona,...

 
 
VIEL FERRANDO, María del Carmen

[Text publicat en Personatges històrics suecans. Diccionari biogràfic. Sueca. Llibreria Sant Pere, 2009] Sueca, 27/XI/1893–El Saler,...

 
 
bottom of page