top of page

DURÁ VIDAL, Simeón

  • antonicarrasquer
  • 4 jun 2024
  • 2 Min. de lectura

Actualizado: 25 ago 2024

[Text publicat en Personatges històrics suecans.

Diccionari biogràfi. Sueca, Llibreria Sant Pere, 2009]


Sueca, 24/III/1849–València, 7/X/1931. Litògraf.

Descendia d’una família d’immigrants murcians, de modesta condició. Quant tenia dotze anys començà a treballar a la litografia d’Antonio Pascual Abad, alcoià establert a València. Amb un préstec de dues-centes pessetes adquirí una premsa i pedres per a centrar-se únicament a la producció de naips en un porxet de la capital valenciana, encara que al principi hagué de simultaniejar aquest treball amb l’ocupació anterior, fins que les comandes foren suficients, i s’independitzà: l’any 1870 muntà un taller al carrer de Sant Vicent, on només disposava de l’ajuda d’un aprenent. Quan el Ministeri de Treball li va concedir la Medalla de Plata del Treball el 1929, el seu impressionant taller d’arts gràfiques al barri valencià d’Arrancapins, que va construir a les acaballes dels anys vuitanta sobre més de mil cinc-cents metres quadrats, comptava amb més de cent seixanta obrers, i era considerat com el que millor presentava el producte imprés, amb al seu màxim competidor, José Ortega.

Des del 1885, Durá fou el principal impressor pel sistema de cromolitografia de cartells, estampes, etiquetes, prospectes i, sobretot, baralles de cartes, que servia arreu d’Europa, països del Carib, Filipines i Sud-amèrica, tal era la seua reputació entre els mestres naipers de l’últim terç del segle XIX i primer del XX, mostrari que comercialitzava sota les marques registrades d’“El Cid”, “Fortuna” i “El Club”. Menció especial mereixen les baralles dedicades al món de la tauromàquia i les fetes per a la promoció de diverses marques de xocolata. Del seu taller eixiren, així mateix, les quatre làmines cromolitografiades del llibre de Bernardo Giner Aliño, Tratado completo del naranjo, que Pascual Aguilar edità el 1893.

Entre altres nombrosíssims treballs dignes de menció, destacarem l’obra gràfica que va elaborar amb motiu de l’Exposició Regional de València de 1909 i, per l’interés local, les tres estampes que imprimí de la Mare de Déu de Sales en els anys 1896, 1900 i 1909. Destacats artistes valencians pintaren originals per als tallers de litografia de Simeón Durá, com és el cas de Luis Dubón, Manuel Diago, Ramón Izquierdo, Álvaro Beltrán i fins i tot José Segrelles, entre d’altres.

L’Ajuntament de Sueca el va nomenar Fill Predilecte el 1930, un any abans de la seua mort.


Entradas recientes

Ver todo
ZARAGOZÁ ORTELLS, Eduardo

[Text publicat en Personatges històrics suecans. Diccionari biogràfic . Sueca. Llibreria Sant Pere, 2009] Sueca, 13/X/1846–Talavera de la...

 
 
VILA VENDRELL, Simón

[Text publicat en Personatges històrics suecans. Diccionari biogràfic . Sueca. Llibreria Sant Pere, 2009] Sueca, 28/X/1856–Barcelona,...

 
 
bottom of page