FERRANDO ORTELLS, Julián
- antonicarrasquer
- 23 jul 2024
- 2 Min. de lectura
[Text publicat en Personatges històrics suecans.
Diccionari biogràfic. Sueca. Llibreria Sant Pere, 2009]
Sueca, 1/III/1891–3/XII/1962. Arquitecte i docent.
Grau de batxiller l’any 1910, aconseguí la titulació professional a l’Escola d’Arquitectura de Madrid en el mes de juliol de 1923, després d’haver estat matriculat uns cursos a la seua homònima de Barcelona. Continuà la tasca de transformació urbanística local iniciada pel seu antecessor en el càrrec d’arquitecte municipal de Sueca, Buenaventura Ferrando, i adquirí gran protagonisme a partir de l’anada definitiva d’aquest a la ciutat d’Albacete cap al 1924. Fins a la guerra civil, dugué a cap una frenètica activitat, no sols a Sueca, sinó també en altres poblacions veïnes.
Entre altres edificis públics suecans singulars, Julián Ferrando redactà els projectes de les Escoles Carrasquer formant equip amb Emilio Artal, inaugurades el 1929; el de la caserna de la Guàrdia Civil, la primera pedra de la qual la va col·locar en acte protocol·lari el director general del cos, José Sanjurjo, el 1929; i signat el mateix any, el del Teatre Benavente, mai no construït per manca de pressupost.
D’aquest període també daten el xalet del Mestre Serrano (ca. 1927), les escoles públiques del Perelló (1934) i la casa de Cándido Ortells al carrer de les Comportes, totes dues edificacions al Perelló; i a Sueca, el Grup Escolar Alfonso XIII —després Cervantes—, inaugurat el 1930, i la seua casa pairal i la del metge Clemente Giner, l’una i l’altra al carrer del Pou, sòbries mostres d’art déco —encara que els projectes dels edificis per a Serrano i el doctor Giner els signara l’arquitecte carcaixentí Juan Ríos Cogollos—.
Abans del conflicte de 1936, també féu funcions d’arquitecte municipal, si més no, a Tavernes de Valldigna, Benifairó de les Valls, Corbera, Cullera, Sollana i Albuixech, sense oblidar que a la seua ciutat natal exercí com a professor a la coneguda popularment com a Escola de Dibuix, a més d’impartir classes nocturnes d’aritmètica, geometria i dibuix al Centre Escolar Sueca.
A les darreries dels anys quaranta i inicis dels cinquanta, quan la societat començava a refer-se dels estralls de la guerra espanyola, centrà el seu treball a la nostra ciutat: elaborà la remodelació del Parc de l’Estació i dirigí els projectes del Mercat Central (1953) i la Factoria Arrossera del camí de la Mar, aquest últim per encàrrec de la Federació Sindical d’Agricultors Arrossers. També d’aquest període és el Mercat del Perelló (1945).
El pla d’ordenació urbana que Julián Ferrando redactà per a Sueca l’any 1955, per encàrrec de l’alcalde Juan Andrés Rodrigo Viel, no va tindre mai caràcter d’oficial, encara que serviria en el futur immediat per a intentar donar solucions a qüestions puntuals, com ara el de les alineacions de les cases i els carrers.