EL XÚQUER I L’AJUNTAMENT DE SUECA EN LA PRIMERA MEITAT DEL SEGLE XIX (1801-1856). EXTRACTE DELS ACORDS PLENARIS RELACIONATS AMB EL NOSTRE RIU
- antonicarrasquer
- 14 jun 2024
- 22 Min. de lectura
[Comunicació presentada a l'XI Assemblea d'Història de la Ribera.
Corbera, 10, 11 i 12 de novembre de 2006]
Pocs municipis riberencs han lluitat contra l’aigua i per l’aigua del Xúquer tan contínua i intensament com ha fet el poble de Sueca, sobretot a partir de la segona meitat del segle XVIII, quan el conreu de l’arròs es va imposar de manera definitiva a qualsevol altra activitat agrícola i econòmica, i va quedar fixat, així, el ritme vital de la societat suecana dels propers dos-cents cinquanta anys. Però tot i ser una qüestió determinant a l’hora de conèixer i interpretar el nostre passat per la dependència que es tenia —que encara es té— del riu, aquesta no ha estat capaç de moure l’interés d’historiadors, geògrafs o economistes cap a la investigació dels temps pretèrits, malgrat la riquesa de les fonts documentals existents en centres i institucions locals, autonòmiques i estatals.
A pesar que en una desafortunada decisió, la Corporació municipal de 1928 cedira a la Comunitat de Regants local gran part dels documents relacionats amb l’ús agrícola de l’aigua del Xúquer, la consulta dels fons de l’Arxiu Municipal de Sueca pot resultar especialment atractiva a tots aquells que vulguen fer treballs d’investigació històrica sobre l’esmentada temàtica. Aquesta comunicació a l’XI Assemblea d’Història de la Ribera n’és una mostra.
Els extractes de les sessions plenàries que seguixen, estan trets exclusivament de la sèrie Acords i Resolucions Capitulars que l’Arxiu Municipal suecà conserva des de finals del segle XVI fins als nostres dies. Encara que es tracta d’una col·lecció irregular, com no podia ser d’una altra manera per abastar més de quatre-cents anys, tant pel que fa a la supervivència dels documents —no ha pogut abstraure’s de robatoris ni de pèrdues accidentals—, com pel que té a veure amb el seu contingut —cal recordar que serà només a partir dels anys cinquanta del XIX quan, en augmentar l’intervencionisme administratiu per part de l’Estat, s’ordena la vida municipal com mai havia ocorregut: es regularitzen les sessions plenàries, es comencen a numerar les actes, es tracten molts temes que abans no mereixien aquesta consideració, etc.—, aquesta sèrie resulta un instrument informatiu imprescindible a tots els efectes.
En l’àmbit cronològic del present treball, primera meitat del XIX, es comprova que quan li manquen actes a la sèrie, la major part de les vegades ocorre perquè, en compte d’unir-les al recull de les disposicions de més alt rang municipal, han estat adjuntades als respectius expedients —com sovint passa, p.e., amb la sèrie de quintes—, bé perquè les instruccions superiors així ho determinaven, bé per decisió pròpia del secretari de la Corporació local. En altres casos, els buits documentals que apareixen durant el període de la sinopsi els origina la no celebració de les sessions del Capítol suecà, a causa de confuses situacions polítiques o socials; i, també, perquè la dedicació intensiva que requeria el conreu de l’arròs durant els mesos de maig i setembre, no deixava temps per a fer gestió administrativa municipal a la major part de regidors, quasi tots propietaris agrícoles.
Pel que he pogut comprovar en la consulta detallada de la sèrie Actes i Resolucions Capitulars en els anys 1801 a 1856, d’entre els temes que més temps van ocupar als regidors locals figuren, a grans trets, les relacions amb els comtes de Chinchón per la propietat del Senyoriu, el cobrament de les exaccions municipals, l’ensenyament dels més joves, la higiene i la salut de la població, la reglamentació de la vida pública, etc., però sabedors del que es jugaven, en cap moment van actuar amb el zel i la contundència que quan s’hi tractava d’aspectes relatius al Xúquer.
En fer un ràpid repàs pels poc més de cinquanta anys d’acords municipals que contempla aquest recull, comprovem que el riu Xúquer va ser un mal de cap constant per a les successives corporacions municipals suecanes, sense donar-los treva: si el segle XIX comença amb contínues revingudes, que obliguen a l’assignació permanent de recursos humans, materials i econòmics per a les infraestructures hidrològiques de l’assut i la mota de protecció o cordó —de vegades les actes reflectixen moments de vertadera angúnia—, en els anys centrals de la centúria els problemes es traslladen a les relacions veïnals amb Cullera: primer, per l’obertura d’una nova gola en l’assut que dóna aigua al seu terme municipal —però bastit en un indret del terme suecà—, i després, per l’escàs cabdal que porta el riu i les necessitats d’aigua per a usos agrícoles que tenen ambdós pobles, situació que es veu coronada amb els greus successos del 7 d’agost de 1851, en disparar la tropa que ocupava la vila contra la multitud congregada a la plaça de l’Ajuntament, amb el resultat de vàries persones mortes i moltes ferides. A més a més, quan no es tractava de cap de les qüestions anteriors, els problemes els generava el cano de la séquia Major, la presència de teulars al caixer del riu, la demanda d’aigua feta tant per altres pobles de la comarca com per terratinents, etc., etc. Tot un seguit de problemes que mai no tenien final.
EXTRACTE
1801
·30 d’abril, acord
Traure a subhasta pública la pedra necessària per a la composició de l’assut.
·19 de novembre, acord
Nomenar una comissió de perits perquè inspeccione les destrosses ocasionades per les últimes revingudes del Xúquer i el trencament del seu caixer, amb greu amenaça per a la població.
·21 de novembre, acord
[Primera acta] Manar als perits nomenats a l’efecte que, aquesta mateixa vesprada, tornen a reconèixer el caixer del riu i la séquia Major per a fer un nou informe.
[Segona acta] Sobre l’informe dels perits respecte el recent trencament del caixer del riu.
·20 de desembre, acord
Donar compte a l’intendent dels danys ocasionats per un segon trencament del caixer del riu, i que alguns llauradors passen a reconèixer el riu i facen relació del que hi vegen i informen sobre les disposicions que siga necessari prendre.
·22 de desembre, acord
[Primera part] Nomenar una comissió d’experts llauradors perquè informe hui mateix sobre l’estat del caixer de la fillola dels Frares des del camí del Convent fins al camí de l’Assut, que està en mal estat a causa de les revingudes del riu, i apunte solucions.
[Segona part] Començar de seguida la construcció d’un cordó de protecció.
·31 de desembre, acord
Sobre la mota del cordó del riu. [1]
1802
·26 de març, acord
[I] Animar als propietaris de terres perquè col·laboren de manera voluntària amb les seues cavalleries en l’obra del caixer del riu.
[II] Sobre la necessitat d’utilitzar els fons de Propis de la vila per a la reparació del caixer del riu.
·19 d’abril, acord
Construir un nou cordó, i sol·licitar a l’intendent poder utilitzar els fons de Propis en aquesta obra.
·20 d’abril, acord
Lliurar els testimonis que demana l’intendent relatius a les obres del cordó.
·22 d’abril, acord
[I] Sol·licitar llicència per a tallar arbres del pinar propi del monestir de Nostra Senyora de la Murta per a les obres del riu.
[II] Subhastar la pedra necessària per a les obres del riu.
·13 de maig, acord
[I] Demanar als deutors de Propis que abonen les quantitats degudes per a poder continuar les obres del riu.
[II] Practicar les diligències que calga per a aconseguir la pedra i fusta necessàries per a les obres del riu.
·19 de maig, acord
S’ordena que sense perdre un moment es procedisca a arreglar l’assut trencat hui pel riu.
·22 de maig, acord
Demanar préstecs als veïns acabalats i al rector, per a afrontar les obres de reparació de l’assut; escriure cartes i oficis demanant ajuda econòmica als terratinents, al rei, al capítol eclesiàstic de València, al capità general, al comte de Gausa, al marqués de Jura-Real i a d’altres que tenen interessos en el terme; i dictar disposicions per a la provisió de fons amb els quals emprendre de manera urgent aquesta obra.
·24 de maig, acord
Sobre la provisió urgent de fusta per a les obres de l’assut.
·31 de maig, acord
Fixar torns entre els membres de la Corporació municipal per a vigilar les obres de l’assut i del caixer del riu.
·10 de juny, acord
Enviar l’alcalde major a València per a tractar de recaptar ajudes econòmiques destinades a les despeses de l’assut.
·20 de juny, acord
Comissionar al síndic personer perquè es trasllade a València per a establir amb el propietari els termes de l’adquisició d’unes terres que estan al costat del cano.
·23 de juny, acord
[I] Fer ban públic perquè demà es presenten voluntaris amb gavetas ó trichillas per a treballar en el cano.
[II] Atorgar poders especials a un regidor perquè es desplace a València amb l’objecte d’abonar l’import del terreny comprat que està junt al cano.
·16 d’agost, acord
Sobre les obres del cordó i l’assut.
·23 d’agost, acord
Separar del càrrec al director de les obres del riu, i nomenar-ne a un altre.
·25 d‘agost, acord
Convocar la comissió de perits per a reconèixer l’estat actual del cordó.
·26 d’agost, acord
Aprovar les obres en el riu que proposa la comissió de perits.
·15 de setembre, acord
Sobre determinades actuacions d’alguns veïns de Cullera en les boqueres de la séquia que dóna aigua al seu terme municipal.
·16 de setembre, acord
Presentar un recurs a les actuacions d’alguns veïns de Cullera en les boqueres de la séquia que dóna aigua al seu terme municipal.
·19 de setembre, acord
[I] Tancar el forat del caixer del riu que es va obrir a la partida de Campanar per estalviar el perill d’inundació al poble, i deixar la mota com estava abans.
[II] Sobre l’adquisició d’un terreny en el riu.
[III] Enviar una representació municipal a parlamentar amb el jutge particular i privatiu par a aquest assumpte, sobre diverses qüestions relatives a les aigües del riu.
·27 de setembre, acord
Atorgar obligacions particulars de tots els membres de l’Ajuntament al propietari de la fusta utilitzada en el condicionament de l’assut.
·12 d’octubre, acord
Enviar una comissió de perits a reconèixer l’obertura d’una nova gola que està realitzant-se a l’assut de Cullera.
·14 d’octubre, acord
Remetre un ofici a l’Ajuntament de Cullera relatiu a la nova gola de l’assut que dóna aigua al terme municipal d’aquest poble.
·13 de novembre, acord
Emetre diverses disposicions per a defensar els drets dels veïns de Sueca relatives a les boqueres de la séquia de Cullera.
·22 de novembre, acord
Demanar a l’Ajuntament de Cullera el tancament de la nova gola de l’assut que dóna aigua a les terres d’aquest poble.
·28 de desembre, acord
Enviar una comissió de perits al riu perquè informen sobre els perjudicis que està ocasionant la gola que s’ha obert a l’assut de Cullera.
1803
·14 de febrer, acord
Donar compte al Príncep de la Pau de l’actitud de l’Ajuntament de Cullera relativa a l’obertura de la nova gola en l’assut de Cullera.
·7 de març, acord
Comunicar als respectius dipositaris encarregats de l’assut i del riu l’obligació que tenen de presentar els comptes de la passada anualitat.
·16 de maig, acord
[I] Sobre les despeses que s’han d’afrontar per a finalitzar la composició de l’assut.
[II] Oferir a l’Ajuntament de Carcaixent el fang i altres materials que han sobrat en la composició de l’assut.
[III] Fer repartiment de les despeses ocasionades pel plet de les boqueres i aigües de la séquia de Cullera, així com altres disposicions relatives a l’esmentat plet.
·29 de maig, acord
Atorgar poders a un advocat perquè represente a l’Ajuntament de Sueca en el plet de les boqueres de la séquia de Cullera.
·20 de juliol, acord
Nomenar comissionats per a l’assumpte del plet de les boqueres de la séquia de Cullera.
·22 de juliol, acord
[Segona acta] Remetre un ofici a l’Ajuntament de Cullera sobre la reunió mantinguda per les comissions d’ambdós pobles, relativa al plet de les boqueres de la séquia de Cullera.
·11 d’agost, acord
[I] Suspendre les negociacions relatives a l’assumpte de les boqueres de la séquia de Cullera.
[II] Reparar i fortificar l’assut, i nomenar un regidor encarregat de controlar les obres i els operaris.
·20 d’agost, acord
Enviar una comissió d’experts perquè reconeguen i informen d’un trencament de la mota del riu.
1804
·28 de gener, acord
[Segona acta] Establir amb caràcter urgent diverses disposicions relatives a l’estat actual del caixer del riu.
·3 de juliol, acord
Subhastar l’aprovisionament de la pedra necessària per a la composició de l’assut.
·8 d’agost, acord
[I] Nomenar els directors de les operacions necessàries per a reforçar el cordó del riu.
[II] Nomenar una comissió de perits i mestres d’obres perquè controle el portell del riu junt a l’ermita de Sant Roc.
[III] Demanar un informe als esmentats perits relatiu als teulars existents en la partida del Molí del Riu.
·11 d’agost, acord
[I] Complir les indicacions fetes per la comissió encarregada de prevenir les inundacions del riu.
[II] Dictar diverses disposicions relatives a l’activitat dels teulars existents en el caixer del riu.
·22 d’agost, acord
Sobre les despeses ocasionades per la composició de l’assut.
·5 de setembre, acord
Fer complir els bagatges a la població perquè es reforme el cordó del riu.
1805
·29 de maig, acord
Subhastar la pedra i la fusta necessàries per a la composició del portell del riu.
·1 d’octubre, acord
Tancar l’aigua de la séquia Major per a disminuir els efectes de la inundació del riu en les partides arrossars.
·16 de novembre, acord
[I] Nomenar comissionats perquè estiguen a l’aguait del nivell del riu Xúquer, davant una possible revinguda.
[II] Fer ban públic perquè ningú puga obrir cap forat al caixer del riu.
[III] Llogar vint homes perquè vigilen els paratges més perillosos del riu.
[IV] Ordenar al sequier major que s’òbriguen de seguida les filloles de reg.
·30 de novembre, acord
Sol·licitar un informe al mestre d’obres de la vila sobre l’estat del molí arrosser després de la darrera inundació del riu.
·8 de desembre, acord extraordinari
Formar un nou cordó en el riu, i altres disposicions relacionades amb les obres de conservació de l’assut.
1808
·6 de juliol, acord ordinari
Traure a pública subhasta la provisió de la pedra necessària per a la composició de l’assut.
1809
·18 de febrer, acord ordinari
Fer ban públic per a anunciar que està prohibit excavar i extraure terra o sorra del caixer del riu.
·23 de juny, acord ordinari
Traure a pública subhasta el lloguer de la conducció de la pedra necessària per a la composició de l’assut.
·5 de juliol, acord ordinari
Ajornar per a la propera sessió capitular prendre la decisió de fer un cavalló al costat de l’assut.
·8 de juliol, acord ordinari
Demanar un informe jurat al mestre de l’assut per a la construcció d’un cavalló junt al mateix.
·21 de juliol, acord extraordinari
Dictar diverses disposicions relatives a un ofici de la Vila i Honor de Corbera perquè el nivell del riu està molt baix i no poden agafar l’aigua necessària per a regar.
·12 de novembre, acord extraordinari
Dictar diverses disposicions relatives a la composició immediata d’un tram del cordó del riu.
1810
·24 de març, acord ordinari
Traure a pública subhasta l’abast de la fusta necessària per a la conservació de l’assut.
·20 de juny, acord ordinari
Traure a pública subhasta el transport de la pedra necessària per a la composició de l’assut, i fixar la data del remat.
1811
·18 de juny, acord extraordinari
Traure a pública subhasta la pedra necessària per a la composició de l’assut de la vila, i fixar la data del remat.
·31 de juliol, acord ordinari
Augmentar en un ral el preu del jornal en l’assut.
·29 d’agost, acord ordinari
Demanar a l’advocat consistorial que dictamine sobre la formació d’una parada en el caixer de la séquia de Cullera.
·31 d’agost, acord
Sobre el dictamen presentat per l’advocat consistorial referent a la formació d’una parada en el caixer de la séquia de Cullera.
1814
·2 de novembre, acord ordinari
Nomenar una comissió perquè reconega l’estat actual de l’assut.
·9 de novembre, acord ordinari
Reforçar les motes del riu i convocar a algunes de les persones més acabalades de la vila i als perits, a fi de resoldre respecte a la despesa necessària per a comprar fusta per a l’assut.
1815
·15 de juliol, acord ordinari
Formar una comissió perquè elabore un informe sobre l’estat actual de l’assut i les mesures que han de prendre’s per a la seua reparació.
1818
·31 de gener, acord ordinari
Nomenar una comissió perquè informe sobre l’extracció de la sorra del riu en les rodalies de l’assut.
·9 de maig, acord ordinari
Sol·licitar al Tribunal de la vila que s’inutilitze el teular d’una veïna per estar en el caixer del riu junt a l’assut.
·5 de juny, acord extraordinari
[I] Demanar urgentment al mestre de l’assut la relació dels materials necessaris per a condicionar-lo després de l’última revinguda del riu.
[II] Traure a pública subhasta 800 carros de pedra per a la composició de l’assut i fixar la data del remat.
1820
·2 d’agost, acord ordinari
Enviar una comissió perquè inspeccione i informe sobre el pont que ha construït l’Ajuntament de Cullera per a passar la pedra a fi de compondre l’assut d’aquesta vila.
·13 d’agost, acord extraordinari
Dictar diverses disposicions relatives a la prohibició de transitar pel pont que travessa la séquia de Cullera.
·14 de setembre, acord extraordinari
Dictar diverses disposicions relatives a la seguretat del pont que travessa la séquia de Cullera.
1821
·31 de gener, acord ordinari
Nomenar comissionats perquè reconeguen les solsides causades en el caixer del riu per les fortes pluges dels dies passats.
·2 de febrer, acord extraordinari
Dictar diverses disposicions relatives al condicionament del caixer del riu.
·28 de març, acord ordinari
Comissionar un regidor de la Corporació perquè dictamine sobre el mode d’efectuar l’obra d’un cano en la mota que divideix els termes de Cullera i Sueca.
1831
·8 de gener, acord ordinari
Sobre la composició d’un forat obert en el caixer del riu a prop de la barca de Fortaleny.
1832
·24 de novembre, acord ordinari
Nomenar una comissió perquè reconega el portell del Xúquer immediat a la barca de Fortaleny, per tal d’estudiar quines son les obres que s’han de fer.
1834
·14 d’octubre, acord extraordinari.
[Primera acta] Procedir al cobrament a tots els propietaris que figuren al llibre de l’assut.
·20 d’octubre, acord extraordinari
Fer saber al dipositari del fons de l’assut que tinga formats els comptes.
1835
·21 de setembre, acord ordinari
Reclamar la presentació dels comptes a l’encarregat de les obres de la composició de l’assut i cessar-lo.
1836
·20 de gener, acord ordinari
Nomenar el regidor encarregat dels bagatges del cordó del riu.
·25 de setembre , acord ordinari
Exigir a l’encarregat de l’empresa que demà es neteje la brutícia que hi ha al cano de la séquia Major i arreglar el pont de l’esmentat cano.
·8 d’octubre, acord extraordinari
Demanar un termini de vuit dies perquè es condicione el pont del cano de la séquia Major.
1838
·30 de maig, acord ordinari
[Segona acta] Formar una comissió perquè inspeccione de l’assut de la vila i elabore el pressupost de les despeses per a reparar-lo.
·8 d’agost, acord ordinari
Fer saber als dipositaris de la composició de l’assut des de l’any 1820 fins al 1837, que tenen quinze dies per a presentar els respectius comptes; i nomenar una comissió perquè els supervise.
·3 de novembre, acord ordinari
[Primera acta] Dictar diverses disposicions relatives a la disponibilitat de fons per a la reparació de l’assut.
1839
·2 de setembre, acord extraordinari
Remetre un informe al cap superior polític de la província sobre les obres que està preparant l’Ajuntament de Cullera a l’assut que té en el terme municipal de Sueca.
1840
·22 de febrer, acord ordinari
Dictar diverses disposicions sobre la intenció de l’Ajuntament de Sollana, o d’alguns dels seus veïns, de demanar aigua del riu Xúquer.
1842
·7 de març, acord extraordinari
Unir al llibre d’Acords i Resolucions Capitulars un ofici del cap superior polític de la província, relatiu a la petició d’una terratinent de traure aigua del riu Xúquer per a l’establiment que té als límits de l’Albufera.
[No figura la datació de l’acta, però el ple es va celebrar abans del dia 12 de març]
Complir un ofici del cap superior polític de la província, autoritzant traure aigua del riu Xúquer a una terratinent per a l’establiment que té als límits de l’Albufera.
1843
·22 de novembre, acord ordinari
[Segona acta] Dictar diverses disposicions sobre el permís sol·licitat per a la introducció de les aigües a l’establiment de Caro.
1846
·29 d’abril, acord ordinari
Facilitar al cap superior polític d’aquesta província el nombre de fanecades del terme municipal que es reguen amb aigües del riu Xúquer.
1848
·9 de febrer, acord ordinari
[Segona acta] Demanar un informe a la Junta de l’Assut sobre les dues sol·licituds presentades per a ocupar el càrrec de mestre de l’esmentat assut.
1849
·22 d’agost, sessió ordinària
Nomenar una comissió perquè inspeccione el cordó.
1851
·3 d’agost, sessió extraordinària
Obeir i no complir una comunicació del governador superior civil de la província, en la qual s’ordena l’obertura de la gola de l’assut d’aquesta vila durant vint-i-quatre hores, per a proporcionar un rec general a les terres del terme de Cullera i proveir a la població d’aigua potable, així com quatre hores diàries en els dies successius, i altres disposicions sobre l’esmentat assumpte.
·5 d’agost, sessió extraordinària
Obeir i complir una comunicació del governador superior civil de la província perquè l’Ajuntament nomene uns comissionats que vigilen les operacions d’obertura de la gola de l’assut de la vila.
·9 d’agost, sessió ordinària
[I] Assabentar-se d’una comunicació del governador superior civil de la província, en la qual se suspèn de les seues funcions a l’alcalde i al tinent primer d’alcalde, i es nomena un altre alcalde.
[II] Assabentar-se d’una comunicació del governador superior civil de la província, en la que se suspèn de les seues funcions a dos regidors i es nomena el primer i el segon tinent d’alcaldes; i prendre possessió tots els nomenats.
·10 d’agost, sessió extraordinària
Informar sobre els successos ocorreguts la nit del dia 7 dels corrents per l’entrada a la població de quatre companyies del Règiment d’Astúries, amb el resultat de tres persones mortes, vàries ferides de gravetat i altres moltes de caràcter lleu.
Continuar complint l’ordre del governador d’obrir quatre hores la gola de l’assut de la vila per al reg de les terres del terme de Cullera, i anar a parlamentar amb el governador superior per tal que revoque l’esmentada ordre.
·13 d’agost, sessió ordinària
Nomenar una comissió per a aclarir els fets ocorreguts la passada nit del 7 d’agost, així com aclarir el dret de preferència que la vila de Cullera afirma tindre sobre les aigües del Xúquer.
·16 d’agost, sessió ordinària
[I] Assabentar-se d’una comunicació del diputat a Corts D. Vicente Martínez y Peris sobre l’assumpte del plet de les aigües del Xúquer amb la vila de Cullera i les seues greus conseqüències.
[II] Lliurar a un veí les còpies certificades de les darreres comunicacions que ha enviat el governador superior civil de la província a aquest Ajuntament, amb l’objecte de documentar una demanda per a reclamar els legítims drets d’aquesta vila sobre les aigües de reg, i unir al llibre corrent d’actes aquesta petició.
·19 d’agost, sessió extraordinària
Suspendre tota l’activitat festiva dedicada a Nostra Senyora de Sales, llevat dels actes religiosos indispensables, com són la missa cantada i el sermó, i comunicar la present resolució al clero de la vila.
·3 de setembre, sessió ordinària
Convocar als membres de la Comissió perquè es manifesten sobre les gestions realitzades pels luctuosos fets ocorreguts recentment, i informar al governador superior civil de la província que la població es manté tranquil·la i submisa a les lleis i a les autoritats, a més d’altres assumptes relacionats amb la qüestió derivada del plet de les aigües amb la vila de Cullera.
·27 de setembre, sessió ordinària
Nomenar un comissionat perquè es persone a la secretaria del Govern Superior Civil de la província, amb l’objecte de traure una còpia dels documents aportats per la vila de Cullera amb la finalitat de que li donen preferència en l’aprofitament de les aigües del Xúquer sobre la vila de Sueca, i encarregar al regidor síndic que conferencie amb les persones de més il·lustració i arrelament per a defensar millor els drets de la vila en el plet de les aigües del Xúquer.
·4 d’octubre, sessió ordinària
Lliurar a l’advocat que defensa els interessos municipals en el plet de les aigües del Xúquer totes les comunicacions del governador superior civil de la província que s’hagen rebut sobre l’esmentada qüestió des del proper mes de maig.
·7 d’octubre, sessió extraordinària
Sol·licitar a la superior autoritat civil de la província una pròrroga de quinze dies per a presentar l’informe que aquesta demana sobre la pretensió de la vila de Cullera de tindre dret preferent sobre l’aigua del riu Xúquer.
1852
·1 de febrer, sessió extraordinària
Distribuir entre les famílies dels morts i dels ferits en els successos del 7 d’agost de l’any passat, els 20.000 rals lliurats per Isabel II; i altres disposicions sobre l’assumpte esmentat.
·23 de maig, sessió extraordinària
Nomenar el representant de la séquia que pren l’aigua del riu Xúquer per al reg de les terres del terme de Sueca.
·24 de juny, sessió extraordinària
Dictar diverses disposicions sobre l’anada a Madrid d’una comissió de l’Ajuntament de Cullera a tractar l’assumpte de la concessió de les aigües del riu Xúquer.
·30 de juny, sessió extraordinària
Nomenar un representant de la Corporació municipal perquè informe al ministre de Foment sobre diversos assumptes relacionats amb el plet de les aigües amb Cullera.
·17 de juliol, sessió ordinària
Acceptar la renúncia del representant de la Corporació municipal per a informar al comissionat sobre la qüestió de les aigües.
·20 de juliol, sessió extraordinària
Reelegir i tornar a nomenar a l’anterior representant de la Corporació municipal per a informar al comissionat sobre la qüestió de les aigües.
·21 de juliol
[Primera acta], junta
Nomenar diversos comissionats perquè examinen i informen de l’estat actual de les partides arrossars del terme, a causa de la qüestió de les aigües amb Cullera.
[Segona acta], junta
Procedir a l’obertura de la gola de l’assut durant el temps que crega oportú el representant de la vila per a cobrir les necessitats de Cullera.
·25 de juliol, sessió extraordinària
Concedir al terme de Cullera la quantitat d’aigua que siga possible a juí del representant de l’Ajuntament i del sequier major.
·27 de juliol, sessió extraordinària
Nomenar un comissionat perquè informe al delegat del govern si n’hi ha aigua sobrant per a abastir el terme de Cullera.
·29 de juliol, sessió ordinària
Dictar diverses disposicions relatives a la cessió de l’aigua del Xúquer a Cullera.
·4 d’agost, sessió extraordinària
Dictaminar diverses disposicions relatives a l’execució d’alguns aspectes de la cessió de l’aigua del Xúquer a Cullera.
·23 d’agost, sessió extraordinària
Fer present al delegat de govern en la qüestió de les aigües del Xúquer sobre la impossibilitat de continuar prestant l’auxili convingut a Cullera.
·5 de setembre, sessió extraordinària
Nomenar una comissió perquè esbrine els antecedents en els que es basa el dret de la vila sobre l’aprofitament de les aigües del Xúquer i reunisca la documentació i dades existents.
1853
·Acta núm. 10 (13 de març, sessió ordinària)
Dictar diverses disposicions relatives al plet amb Cullera per les aigües del riu Xúquer.
·Acta núm. 12 (20 de març, sessió ordinària)
Nomenar dues persones d’intel·ligència perquè intenten localitzar un privilegi del rei Alfons el Magnànim datat el 15 de juliol de 1457 i altres documents que justifiquen els drets de Sueca sobre l’aprofitament de les aigües del Xúquer.
·Acta núm. 14 (6 d’abril, sessió ordinària)
Nomenar el dipositari de les quantitats donades voluntàriament per alguns veïns per a les despeses del plet de les aigües del Xúquer.
·Acta núm. 19 (4 de maig, sessió ordinària)
Atendre la petició dels veïns que aportaren fons per a cobrir les despeses ocasionades pel plet amb Cullera per les aigües del Xúquer, perquè els tornen les quantitats que encara tenia en el seu poder la vídua del dipositari d’aquest fons, i altres disposicions sobre aquest assumpte.
·Acta núm. 37 (29 de juliol, sessió extraordinària)
Comunicar a l’autoritat superior civil de la província els motius de l’existència d’un terraplè a l’assut de la vila.
·Acta núm. 39 (11 d’agost, sessió extraordinària)
Nomenar un representant municipal perquè informe al delegat del governador civil, el comte de Ripalda, sobre la petició de l’alcalde de Cullera de l’aigua necessària per a salvar la collita d’aquell terme.
·Acta núm. 44 (31 d’agost, sessió ordinària)
[I] Nomenar un representant municipal perquè assistisca a la junta de les séquies que prenen aigua del Xúquer.
[II] Informar al comte de Ripalda, delegat de la superior autoritat civil en l’assumpte de la demanda de Cullera de l’aigua del Xúquer, de l’existència d’un article al Diario Mercantil de Valencia on es confirma l’excel·lent estat de totes les collites del terme municipal de la població veïna.
1854
·Acta núm. 27 (30 de maig, sessió extraordinària)
Nomenar l’encarregat de gestionar a prop del govern de Sa Majestat l’èxit de la pròrroga sol·licitada per a la presentació dels títols que acrediten el dret d’aquesta vila a la preferència sobre Cullera de l’aprofitament de l’aigua del Xúquer, i altres disposicions sobre aquest assumpte.
·Acta núm. 28 (4 de juny, sessió ordinària)
Nomenar diversos regidors perquè revisen i informen sobre els deutes de dos propietaris amb motiu del repartiment que es va fer el 1841 per a la recomposició de l’assut.
1855
·Acta núm. 21 (25 d’abril, sessió ordinària)
Nomenar director i defensor d’aquesta vila en el plet de les aigües amb Cullera a l’advocat de Madrid Manuel Cortina, i en el cas de que aquest no admeta l’encàrrec, comissionar a un advocat de Sueca, actualment amb residència a la Vila i Cort, perquè busque i nomene un lletrat de la seua confiança.
·Acta núm. 22 (29 d’abril, sessió ordinària)
Complir una comunicació de la Diputació Provincial en la qual es notifica haver aprovat el repartiment de les despeses que origine el plet de les aigües contra Cullera, i altres especificacions sobre l’esmentat assumpte.
·Acta núm. 58 (21 de novembre, sessió ordinària)
[I] Nomenar una comissió perquè faça un reconeixement de l’estat actual de l’assut i cordó del riu, deteriorats considerablement per les fortes revingudes d’enguany, i altres disposicions relatives al cas.
[II] Traslladar a la Junta de Govern d’Aigües les disposicions dictades per l’Ajuntament en l’acta de 31 de desembre de 1853 [2], per tal de que no tornen a ocórrer els abusos que, amb l’excusa de les revingudes del Xúquer, es feien en la mota, en el cordó del riu i en una heretat particular, i altres disposicions sobre l’assumpte.
1856
·Acta núm. 6 (3 de febrer, sessió ordinària)
Convocar a la junta general de veïns i terratinents perquè es tracte el pressupost de les despeses per a la reposició de l’assut i el cordó del riu, i sol·licitar a la Diputació Provincial l’autorització per a celebrar-la.
·Acta núm. 7 (10 de febrer, sessió ordinària)
Fixar la data de celebració de la junta general de veïns i terratinents a l’objecte de tractar les obres que han de fer-se a l’assut de la vila.
·Acta núm. 10 (24 de febrer [primera] junta general)
Dictar diverses disposicions sobre les obres i el pressupost per a la conservació de l’assut i del cordó del riu.
·Acta núm. 12 (2 de març, sessió ordinària)
[I] Sobre l’examen dels comptes del repartiment de 1842 per a les obres de l’assut de la vila.
[II] Liquidar les despeses ocasionades pel plet sobre la preferència a les aigües del Xúquer entre aquesta vila i la de Cullera.
[III] Dictar diverses disposicions relatives a les quotes no cobrades del repartiment de les obres de reparació de l’assut de 1842.
·Acta núm. 14 (5 de març, sessió ordinària)
Remetre a la Diputació Provincial l’expedient per a la recomposició de l’assut.
·Acta núm. 16 (7 de març, sessió extraordinària)
Demanar al mestre d’obres la confecció d’un croquis del terme de Sueca en el qual apareguen totes les séquies que des del riu Xúquer van a l’Albufera, i remetre-lo al governador civil de la província.
·Acta núm. 19 (2 d’abril, sessió ordinària)
Dictar diverses disposicions sobre l’habilitació d’un canal de rec a la Closa, que es va quedar inutilitzat pel desbordament del riu Xúquer.
·Acta núm. 20 (9 d’abril, sessió ordinària)
Formar el repartiment per a les obres de l’assut.
·Acta núm. 22 (16 d’abril, sessió ordinària)
Dictar diverses disposicions relatives a la liquidació de les despeses ocasionades per l’assumpte de les aigües del riu Xúquer amb Cullera.
·Acta núm. 25 (28 d’abril, sessió extraordinària)
Procedir al cobrament de l’extracte del repartiment de l’assut de 1842, i nomenar el recaptador del mateix.
·Acta núm. 27 (17 de maig, sessió extraordinària)
Dictar diverses disposicions relacionades amb els escassos recursos municipals per atendre el trencament de l’assut ocorregut en la passada nit.
·Acta núm. 28 (20 de maig, junta general)
Dictar diverses disposicions relatives a la reparació urgent de l’assut, de la mota del riu i del tancament del portell de la séquia de Campanar.
·Acta núm. 31 (15 de juny, sessió ordinària)
Demanar permís a la Diputació Provincial per a fer el repartiment de les despeses que ocasionen les obres de reparació de l’assut i del cordó del riu.
·Acta núm. 35 (24 de juny, sessió extraordinària)
Aprovar les actes de les tres sessions anteriors, i exposar al públic el repartiment de la quantitat pressupostada per a les obres de l’assut i del cordó del riu.
·Acta núm. 37 (2 de juliol, sessió ordinària)
Unir a l’expedient una comunicació del governador civil en la qual es comunica l’ordre resolutòria de la qüestió sobre l’aprofitament de les aigües del riu Xúquer entre aquesta vila i Cullera.
·Acta núm. 35 (24 de juny, sessió extraordinària)
Aprovar les actes de les tres sessions anteriors, i exposar al públic el repartiment de la quantitat pressupostada per a les obres de l’assut i del cordó del riu.
Acta núm. 37 (2 de juliol, sessió ordinària)
Unir a l’expedient una comunicació del governador civil en la qual es comunica l’ordre resolutòria de la qüestió sobre l’aprofitament de les aigües del riu Xúquer entre aquesta vila i Cullera.
1 Manca la part final de l’acta.
2 Malgrat el que s’hi afirma a l’original, en la sèrie d’actes municipal no hi ha cap amb aquesta data.
Notícies de revingudes i trencaments de l’assut i caixer
1801/19 de novembre Revinguda i trencament del caixer
/20 de desembre Segon trencament del caixer
1802/19 de maig Trencament de l’assut (hui)
1803/20 d’agost Trencament de la mota
1805/1 d’octubre Inundació del riu
1855/21 de novembre Fortes revingudes d’enguany
1856/17 de maig Trencament assut i mota