CORTÈS MUÑOZ, Fermí
- antonicarrasquer
- 23 jul 2024
- 2 Min. de lectura
[Text publicat en Personatges històrics suecans.
Diccionari biogràfic. Sueca, Llibreria Sant Pere, 2009]
Sueca, 29/VII/1923–25/XI/1988. Advocat, polític i cronista oficial.
Persona de sòlides conviccions, fou un tenaç activista del nacionalisme valencià des dels àmbits de la cultura, la política i, també, de la religió catòlica. Realitzà estudis elementals al Centro Escolar, i el batxillerat al Centro Politècnico, tots dos a Sueca. En aquest col·legi coneixeria Joan Fuster, amb el qual l’uní una llarga i fructífera amistat. El 1942 es matriculà a la Facultat de Dret valenciana, i en llicenciar-se obrí despatx a Sueca, que mantingué fins que tres anys abans de la mort, ocorreguda el 1988, el va tancar per problemes de salut.
L’activitat pública de Cortès començà a tindre ressò en Acció Catòlica, on organitzava actes de tota mena, donava conferències i s’encarregava del “Boletín-circular de la Asociación de Jóvenes de Acción Católica”, publicació mensual apareguda entre els anys 1946 i 1949, en la qual col·laborava Francesc de Paula Burguera, entre d’altres.
Cortès sempre va mostrar una sensibilitat especial per apropar l’ús del valencià a la vida quotidiana, i fou un dels promotors dels actes que s’organitzaren en els anys 60 per a l’adopció de la nostra llengua en els actes litúrgics. Els nacionalistes que ho van promoure, d’ideologia demòcrata-cristiana, constituirien la Unió Democràtica del País Valencià (UDPV), espai polític on aquest suecà va participar ben activament; però abans de legalitzar-se els partits, va ser membre de la Corporació local representant les entitats econòmiques, culturals i professionals del 1961 fins al 1967. A la meitat dels anys setanta tornaria a la política activa amb la nova UDPV, i tot seguit amb el Partit Nacionalista del País Valencià (PNPV).
Actuà com a catalitzador de moltes de les iniciatives culturals que en l’època es desenvoluparen a la nostra població, on cal destacar principalment la seua vessant d’escriptor, amb estudis sobre diversos aspectes de la història, la religiositat popular i les tradicions suecanes, com el “Vocabulari valencià del conreu, molinatge i comerç de l’arròs” (1951), escrit en col·laboració amb Lluís Granell i publicat a la prestigiosa “Revista Valenciana de Filologia”; “El desenvolupament urbà de Sueca” (1968), article aparegut a la revista universitària “Estudios Geográficos”; “Nuestra Señora de Sales” (1973), entrada de la Gran Enciclopedia de la Región Valenciana; i “Sueca” (1980), sinopsi elaborada per a la Gran Enciclopèdia Catalana. També va redactar documentats informes sobre l’escut de la senyera i la toponímia local, ambdós en qualitat de cronista oficial, càrrec honorífic que li concediren en morir l’anterior, Amado de Cristo Burguera.