CASTILLO Y SANZ, Athanasi
- antonicarrasquer
- 22 jul 2024
- 1 Min. de lectura
[Text publicat en Personatges històrics suecans.
Diccionari biogràfic. Sueca, Llibreria Sant Pere, 2009]
Sueca, s. XVII–Gandia, 13/II/1759. Terratinent.
De pare originari de Bellreguard, Pascual Castillo March, que pertanyia a una ambiciosa saga de comerciants-contrabandistes vinguts a la nostra població a la segona meitat del segle XVII, i de mare suecana, membre d’una adinerada família, Atanasio heretà a la mort del seu progenitor (1750), un patrimoni immoble de més de 5.600 fanecades —gran part d’elles dedicades al conreu d’arròs—, propietats majoritàriament localitzades a poblacions de la Ribera (90%) i la Safor (10%), en gran manera aconseguit gràcies a la pràctica de la usura i també a la seua política matrimonial.
Després d’ajudar la causa borbònica en la Guerra de Successió, Atanasio s’establí a Gandia (1709), sembla que en casar-se amb una rica propietària d’aquella ciutat. El 1739, quan ja era posseïdor del títol de familiar del Sant Ofici de Sueca des de feia més de tretze anys, comprà per dues mil lliures el càrrec de regidor perpetu de la classe de Cavalleria dela ciutat de València. Després canviaria el primer per un de similars característiques a la capital valenciana (1752). La seua influència sobre la societat local ajudà a expandir la llegenda que coneguem sobre l’aparició a Sueca de la imatge del Crist de l’Hospital.
Al seu primogènit, Francisco Pascual, li concediren els títols de Vescomte del Castillo i Marquès de Jura Real el 16 de novembre de 1760, i pertanyia a l’Orde Militar de Carles III. El segon fill i últim, Antonio, fou alcalde de Gandia (1791).